keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kuusiluodon saarella

Helsingissä on yllättävän luonnonläheisiä paikkoja. Kuten nyt vaikka Kuusiluodon saari. Löysin sattumalta netistä informaatiota, kun tutkiskelin paikkoja, minne voisi helposti retkeillä lasten kanssa. Kuusiluoto on pieni saari Vanhankaupunginlahdella. Se on yleistä virkistysaluetta hienoin maisemin varustettuna. Saaren eteläpuolellä näkyy kaupunkisiluetti ja pohjoispuolella taas Vanhankaupungin laaja luonnonsuojelualue.

Kesäisin saarella laiduntaa lampaita, jotka pitävät luonnollisesti huolta tästä perinnemaisemasta. Lampaat ovat siis vapaana koko saarella, joten niitä ei välttämättä heti löydä :) Ainakin meidän kokemusten mukaan lampaat ovat tiiviisti yhdessä, eli kun löydät yhden, löydät kaikki.
Tänä kesänä lampaita on ollut kolme, kaksi pässiä ja yksi naaras. Tosin 4-vuotiaan havainnon mukaan vain yhdellä on "tissit" (kivekset).

Kuusiluodon saareen johtaa pitkospuut Lammassaaren kautta. Rattailla meno on haastavaa, mutta onnistuu kyllä, jos valitsee ajankohdan jolloin odotettavissa ei ole juurikaan vastaantulijoita. Lastenvaunuilla en lähtisi. Matkarattaissa ja isommassa lapsessa on se hyvä puoli, että hankalan paikan tullen lapsi voi jo itse kävellä.


Vanhankaupungin ruovikko on tosi laaja.
Sateisella syksyllä pitkospuut voivat olla osin veden peitossa. Nytkään ei arvannut juuri polulta poiketa, sen verran kiilteli tuo maasto. Kaislikon sisällä on muuten yllättävän kuuma!


Vessassa kannattaa käydä matkan varrella Lammassaaressa. Kuusiluodolta emme ainakaan yleistä käymälää löytäneet, eikä onneksi ollut tarvettakaan.Omaa paperia mukaan...




Täältähän ne lampaat pienen etsiskelyn jälkeen löytyivät! Koko paikka on täynnä papanoita, eli kannattaa ainakin silloin tällöin katsoa mihin astuu :D



Lampaat tykkäävät kovasti rapsuttelusta :)
Oltiin jo hyviä ystäviä :)

Pieni huomautus niille, jotka suunnittelevat piknikreissua...Lampaat ovat erittäin tuttavallisia! Vaikka on erikseen pyydetty, ettei lampaille annettaisi leipää tai muita eväitä (koska ne voivat saada ähkyn), lampaat ovat itse sitä mieltä että voivat oikeastaan maistaa ihan mitä vain.




Onko teillä täällä mitään hyvää..?

 Kääk! Lampaat nappaavat pasteijan!

Teekin olisi kaiketi maistunut...

Lampaita saa siis syöttää, saarella kasvavien puiden lehdillä. Hyvin nekin kelpasivat, pihlajanlehtiä me keräsimme ja syötimme.
Aivan ihania eläimiähän nuo ovat! Ja miten ihana elämys kaupunkilaislapselle saada paijailla ja syöttää eläimiä. Ja aikuisellekin.

Vielä olisi jaksettava kotiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi <3