maanantai 26. kesäkuuta 2017

Kissan hampaiden poistosta



Toinen kissatarina ja toinen hoitokertomus, jota olisin kovasti kaivannut netistä. Keskustelupalstajuttuja löytyy jonkun verran mutta ne tuppaavat jäämään kesken eikä lopputulosta aina ole luettavissa. 

Kyseessä on kissan hampaiden poisto. Meidän seniorimme Rambo on nyt 16-vuotias ja porskuttaa munuaisten vajaatoiminnasta huolimatta aika hyvin. Munuaisarvojen nousu huomattiin siis 4 vuotta sitten ja on pysynyt ruokavaliolla stabiilina. Kuukausi sitten ultrassa löydettiin polykystinen munuaissairaus, joka on periytyvä sairaus (tavataan pitkäkarvaroduilla ja mm. persialaiskissoilla). Ollut ehkä jo syntymästä saakka ja oma diagnoosini siihen miksi arvot pysyvät niin stabiileina. Jos munuaisten toimintakyky heikkenee kystien kasvamisen myötä, niin jos kystat pysyvät saman kokoisina, ehkä arvotkin samoina?

Toinen löydös oli Rambon todella huonokuntoiset hampaat. Valittelin samalla eläinlääkärille Rambon hengityksen mätää hajua. Hengitys on haissut varmaan pari vuotta ja hammaskiveä on poistettu 2 kertaa vuodessa. Eräs eläinlääkäri diagnosoi hengityksen hajun johtuvan munuaisista ja totesi Rambon kuolevan narkoosiin jos huonot hampaat poistetaan. Toinen eläinlääkäri taas oli ehdottomasti hampaiden poiston kannalla, sanoi niiden heikentävän kissan elämänlaatua erittäin ratkaisevasti. Sanottakoon että jälkimmäinen eläinlääkäri oli oikeassa.

Lyhyen harkinnan jälkeen varasin kissalle ajan Evidensiasta. Täytyy sanoa että Rambo sai ehkä maailman parasta hoitoa. Kissa taisi sen itsekin tietää koska alkututkimuksen ajan pötkötteli tutkimuspöydällä ja huiskutteli hienoa häntäänsä. Todettiin hammassyöpymää *huiskis*, sekä ientulehdus *huiskis*. Muuten on erittäin nuorekas ja hyväkuntoinen kissapappa, sanoi lääkäri *huiskis huiskis huiskis*.

Tässä pari kuvaa leikkausta seuraavana päivänä: (uni maistui ja särkylääkkeet tekivät tokkuraiseksi)



Ramboa nesteytettiin yhteensä 4 tuntia, jotta munuaiset eivät ottaisi narkoosista kovin siipeensä. Hampaita poistettiin 6 kpl, juurissa mätää (haju) ja paha tulehdus, ainakin kahdessa hampaassa syöpymää. Tuo kissan hammassyöpymä on niin yleinen ettei edes vakuutus sitä kovaa, olikohan 30 % kissoista jotka vanhemmiten siitä kärsivät eikä sitä voi ennalta ehkäistä.
Tässä lenkkeillään jo kuten ennenkin ja nautitaan kesästä:



Nyt poistosta on reilu viikko, Rambo syö kuten ennenkin, lenkkeilee ja kehrää. Ja mikä tärkeintä; pääsee kanssamme kesälomalle nauttimaan mökkielämän vapaudesta. Hetki vain ja kesä kerrallansa, ajattelemme Rambon kohdalla. Ja mikä ihaninta; tällä kertaa saimme kissan elävänä takaisin lääkärikäynniltä. Niin ja arvatkaa haiseeko hengitys enää? Ei todellakaan. Tähän voin vain todeta että on eläinlääkäreitä ja eläinlääkäreitä.

Hieman hassusti jää tuo huuli välillä :D

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi <3